Türkiye Cumhuriyeti’nin ulusal ve resmi bayrağıdır. Al renkli zemin üzerine beyaz hilal ve yıldız ile oluşmuş bayrağımız ilk olarak 1844 yılında Abdülmecit döneminde Tazminat süresince kabul edilmiştir. Saltanatın kaldırılmasıyla 29 Mayıs 1936 tarihinde 22994 sayılı Türk Bayrağı Kanunu ile Türkiye Cumhuriyeti ulusal bayrağı olarak kanunlaşmıştır. Efsaneye göre bayraktaki al, kan şehitlerimizden dökülen kanlarını temsil eder ve gece bu kanların üzerine yansıyan hilal biçimindeki ay bir yıldızla beraber Türk bayrağının görüntüsünü oluşturur.
Kanuna göre Türk Bayrağı; yırtık, sökük, yamalı, kirli soluk veya buruşuk bir şekilde kullanılamaz. Resmi yemin törenleri dışında her ne maksatla olursa olsun masalara kürsülere örtü olarak serilemez. Ayakla basılan veya oturulan yerlere konulamaz. Bu ve benzeri eşyaya Bayrağın şekli yapılamaz. Elbise veya üniforma olarak giyilemez. Türk bayrağına sözle veya yazı ile hakaretle veya başka bir şekilde hareket ettirilemez, saygısızlıkta bulunulamaz. Yırtılamaz, yakılamaz, yere atılamaz.
Türk bayrağı tüm kamu kurum ve kuruluşlarında sürekli gönderde kalmaktadır. Askeri üniformalarda bayarak sağ omuzda ya da üniformanın önünde yama şeklinde bulunur. Kasklarda da önde veya arkada bulunmaktadır. Milli bayramlar, anma günleri gibi etkinliklerde bayrak halk tarafında kullanılmaktadır. Milli bayramlarda evlere, işletmelere, gökdelenler gibi yerlere Türk bayrağı asılır. Türkiye deki televizyon kanallarında da ekranın sağ sol üst köşesine Türk bayrağı portresi koyarlar. Türkiye Cumhuriyetinin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk ün hayatını kaybettiği 10 Kasım günü ulusal yas sebebi ile ülke genelinde bayraklar yarıya çekilir. Yas ilan edilen diğer günler de de bayrakların yarıya çekileceği Cumhurbaşkanlığı tarafından belirlenir. Devlet ve askeri cenaze törenlerinde hayaını kaybeden kişinin tabutunun üzerine konur.