Pandemi sürecinde devlet faaliyetleri duran kapanan işletme çalışanlarına 3 aylık kısa çalışma ödeneği ödeyeceğini duyurmuştu, ve yaptı. Peki bu 3 aylık dönem Temmuz ayı itibarıyla bitiyor. Ya sonra ? ?
Pandemi süreci bitse de hala faaliyetlerine başlayamamış onlarca işletme var, onların çalışanlarına ne olacak ? Özellikle turizm sektörü tamamıyla bir krizn içinde. Yıllarca bacasız fabrika olarak nitelendirilen Turizm sektörü bu memlekete giren döviz kaynakları arasında önemli yerini almaktadır. Şuan ki hal ve duruma bakıldığında otellerin %20 civarında bir dolulukta olduğunu, görmekteyiz.
Ünlü plajlarımız, tatil beldelerimiz, otellerimiz şuan bomboş, bu yazıyı yazdığımız gün 25/06/2020 yani yaz sezonunun başladığı zaman ama gene de geçmiş yılların doluluğuna ulaşılamamış durumda. Bunun yanı sıra kendi sektörümüz olan “vize-yurtdışı danışmanlığı” sektörü ne yapıyor derseniz de açık ve netlikle şunu söyleyebilirim SİNEK AVLIYORLAR
Vize sektörü 1 Haziranda iş başı yapmasına rağmen konsolosluk ve elçilikler daha açılmadığı için firmaların eli kolu bağlı. Bununla birlikte bu firmaların aylık sabit giderleri mevcut, kapalı oldukları dönemde de bu giderler birikmiş durumda. Ne yapacaklar , nasıl olacak bu işler ? Çözümünüz var mı ?_
Devlet kısa çalışma ödeneği ile destek oldu evet ama bu süre 3 ay, vizecilerin ise bu süresi 6 aya kadar çıkabilme imkanı var, bu sektörde çalışan insanlar, evlerine ekmek götüren, ailelerine bakan kişiler. Bu insanların işten çıkarılma durumları veya firmaların kapanma durumundaki mağduriyetlerinin boyutu çok büyük. Bununla beraber mevcut işletmeler açık kalsa dahi birikmiş giderler ve çalışanların SGK ve maaş yükü problemiyle karşı karşıya kalacaklar.
Şuanki Dünya çapındaki vaka sayılarını incelediğimizde de durum iyiye malesef gitmiyor, aksine vaka sayısı atarak ilerliyor, virüsün yavaş yavaş oldürücü etkisini kaybettiğine dair söylentiler de mevcut olsa da ülkeler sınır kapılarını açmamakta kararlılar. Bu durumda da vize sektörüne çok ağır daha iniyor.
Peki Şimdi Ne Olacak ?