Pasaportun Tarihçesi

Bu gönderiyi paylaş

Yorumlar: 0

Seyahatlerimizin olmazsa olmazı olan pasaportların tarihçesi oldukça eskiye dayanmaktadır. Tarihteki ilk pasaportlar M.Ö Antik İrana kadar dayanmktadır. O zaman kullanılan seyahat belgeleri yönetici ve devlet erkanının güvenle seyahat etmelerini sağlamak amacıyla Krallık bölgelerinde kullanılmaktaydı. Pasaport sözcuğunun kökü Fransızcaya dayanır. Fransada ilk olarak pasport referans mektubu şeklinde kullanılmaya başlamış ve Kral Louis dönemimde yaygınlaşmıştır. Günümüzdeki pasaportlara yakın olan pasaportlarsa Fransız ihtilalinden sonra kullanıma başlanmıştır.

1800lü yılların son yarısından itibaren demiryolu turizminin artması sebebiyle turizmde olağan bir artış görülmüştür ve tüm ülkeler kendilerine özgü pasaportlar çıkartmaya başlamışlardır. 1. Dünya savaşı yıllarında ise ülkeler kendi güvenlikleri için pasaport ve vize zorunluluğu getirmişleridir.

Osmanlılarda ise pasaport 1800lerin başında kullanıma başlanmış ve yurtdışına gidecek olan osmanlı devleti vatandaşları için kullanıma sunulmuştur. 3 tip pasaport uygulaması vardı Osmanlı devletinde, Müslüman halk için ayrı, Hristiyan halk için ayrı ve herhangi bir ülkeye elçilik görevi ile gidecek olan kişiler için ayrı pasaportlar çıkartılıyordu. 1838-1839 yıllarında Osmanlıya gelecek olan yabancı ülke vatandaşları kendi ülkelerindeki Osmanlı Sefaretlerinden vize almak zorundalardı.

 

Pasaportlar zamanla gelişimlerini tamamlamışlar, elle yazılanlardan mikroçipli, elektronik ortamlarda kontrolü sağlananlara doğru ilerlemiş ve seyahatlerimizin vazgeçilmezi olmuşlardır. Hatta 2010 yılının başlarında elektronik ortamda pasaportlar çıkmış ve uyglamaya geçilmiştir. Bu sayede çipli pasaportunuzla hangi ülkeye ne zaman giriş ve çıkış yaptınız, nerelerde bulundunuz daha rahat şekilde incelenebilecektir.