Pandemi Sürecinde Vize Sektörü Neler yaptı ?

Bu gönderiyi paylaş

Yorumlar: 0

Sene başında çoğu firma 2020 yaz sezonunun güzel geçeceğini, yoğun bir iş temposunda olacaklarını hatta bu yoğunluğu kaldırmak ve sıkışmamak için yeni personel almayı düşünüyorlardı. Fakat ….

Çin’in Wuan kentinden gelen bir salgın haberinden sonra herkes inşallah bizim ülkemize gelmez derken DSÖ 11 Martta Covid-19 pandemisini ilan etti.

Neydi bu Pandemi ne demekti. Pandemi herhangi bir kıtaya yayılan ve o kıtadan Dünyanın hepsine yayılma ihtimali kuvvetli olan bir salgın hastalığa verilen addır. Dünyada aynı anda birden fazla ve farklı coğrafyalarda görülen salgın da denebilir.

Ülkemizde ise tam anlamıyla 16 Mart tarihinden itibaren çoğu vizeci kepenk kapattı. bu kapalı olunan süre içerisinde bir çok firma personel çıkışları yapmak zorunda kaldı hatta ve hatta direk firmalar kapandı. Yaşanılan bu zorlu dönemde devlet çalışan kişilere destek olmak amacıyla Kısa Çalışma Ödeneği yardımını başlatmış olsa da, sektörün çalışanları bu destekle geçimini sağlayamazdı. Neden diye soruyosanız sebebini size açıklıyım, güzel Türkiyemin güzel insanları her felakette her toplumsal olarak zor durumda birbirimize destek olmamız gereken zamanlarda destek olmayıp köstek olma eğilimi gösterdiği için. Bunun en güzel örneklerini size şöyle açıklayayım, Van’da yaşanan depremden sonra kira fiyatlarının artması veya 1999 depreminden sonra zor durumda olan ve paraya sıkışan insanların evlerini yok denecek fiyata alınması, sokağa çıkma yasağının olduğu gün ekmeği 4 tl den satılması veya bir sebzenin kilosunun 20 tl olması gibi. Genel zihniyet elinde belirli bir gücü olan kişilerin zenginliklerine zenginlik katma derdinde olmaları. En güzel örneği de kimsenin yüzüne bakmadığı kolonyalarının fiyatının 5e 6ya katlanması. Bu sebepleri ve örnekleri sayfalarca yazabiliriz. Yukarıda saydığım sebeplerden ötürü KÇÖ çoğu firma çalışanına tam olarak destek olamadı.

1 Haziran itibariyle normalleşme süreci başlamış olsada vize sektörü malesef normalleşemedi. 15 Haziranda uçuşlar açılacak şeklinde bir açıklama yapıldı ve sektörün ağzına bir parmak bal süründü ama gerisi gelmedi malesef.

Neden mi ?
Çünkü ülkelerin konsoloslukları daha açılmadı, bugün itibariyle 18 Haziran, tam 3 aydır Vize sektörü bitmiş halde, ne bir faaliyetleri bulunuyor ne de bir gelir kaynakları. Verilen KÇÖ bu ay son buluyor, bundan sonra ne olacak ? Bu sektörün çalışanları zaten kısıtlı imkanlarla çalışan günü kurtardıkları zaman bile şükreden insanlarken bu süreçten sonra ne olacağını kimse bilmiyor.