Galata kulesi dünyanın en eski kulelerinden biridir. Bizans İmparatoru Anastasius tarafından 528 yılında fener kulesi olarak inşa edilmiştir. 4.ncü haçlı seferi sonucunda tahrip edilen galata kulesi cenevizliler tarafından 1348 yılında İsa kulesi adıyla yığma taşlarla yeniden yapılmıştır. Bu tarihte kentin en büyük binası olmuştur.
1445-1446 tarihleri arasında yükseltilmiştir. Türklerin eline geçtikten sonra hemen her geçen yüzyılda yeniden tamir edilmiştir. 16. yüzyılda Hristiyan savaş esirlerinin barınağı haline gelmiştir. 1579 yılında 3. Murat burayı müneccim Takiyuddın tarafından rasathane olarak açmış fakat kapatılmıştır.
17. yüzyıl da 4. ncü Murat döneminde Hazerfen Ahmet Çelebi burada uçuş talimleri yaparak tahtadan yaptığı kartal kanatlarının sırtına takarak 1638 yılında Galata Kulesi nden Üsküdar-Doğramacılara kadar uçmuştur.
1717 yılında kule yangın gözleme kulesi olarak kullanılmıştır. 3. Selim döneminde bir yangın çıkarak kulenin büyük bir kısmı yanmıştır. 1831 de yine bir yangında hasar görmüştür. 1975 yılında da bir fırtına sonucu külahı devrilmiştir. 1965 1967 yılları arasında son kez bir onarıma giren kule bugün ki halini almış ve İstanbul un en dikkat çeken ve en güzel siluetlerin den biridir.
Yerden çatısının ucuna kadar olan yüksekliği 66.90 metredir. Hesaplamalara göre ağırlığı yaklaşık 10.000 ton dur.
Yapının altında yapılan çukur çalışmalarında bir çok kafatası ve iskelet bulunmuştur. Günümüzde ki isminin kökeninde Yunancada Süt anlamına gelen Gala kelimesinden türetildiğine inanılıyor. Haliç’in ve İstanbul Boğazı’nın panoramik manzarasını sunan tarihi yapı Karaköy’ün üst kısmında yer alıyor. Kuleye gitmek isterseniz eğer İstiklal Caddesinden yürüyerek gitmek isterseniz, Tünel’den önceki sokaktan sola dönüp aşağı doğru giden yolu takip etmeniz yeterlidir.
Galata Kulesi her sabah saat 09.00 da açılıp akşam saat 20:30 da kapanmaktadır. Öğrenciler için bilet ücreti 7,5 lira yetişkinler için kişi başı 15 lira 0-4 yaş arası ise ücretsiz olarak tanımlanmıştır. Fakat bu tarihi yapı Müzekart kapsamına alnmamıştır.